radiocafé - 98
Skip to main content

CZOLLER ANDI

1. Mit válaszoltál gyerekkorodban a „mi leszel, ha nagy leszel” kérdésre?

Jogi doktor akartam lenni, tudtam ugyanis jóga ülésben ülni, és azt hittem: ez elég lesz hozzá.
De a családi legendárium szerint már bölcsis koromban is rám épültek az ünnepségek: szavaltam, énekeltem, táncoltam a színpadon. Innen egyenes út vezetett az Iskolarádióhoz, diákújságokhoz.

2. Mi inspirál téged?

Egy jó társaság. Egy mély és szerteágazó beszélgetés. Egy meglepő pillanat a hétköznapokban. Egy önmagammal eltöltött nap, amiben van idő arra, hogy a gondolatok előbb szanaszét szaladjanak majd egy teljesen új rendezőelv mentén álljanak össze.

3. Mi a végzettséged szerinti szakmád?

Magyar szakos tanár, művelődésszervező, televíziós kommunikációs szakember.

4. Mi volt életed legnagyobb kihívása?

Folyamatos kihívást jelent, hogy minden napomban megtaláljam azt, ami örömet okoz, hozzám tesz, vagy előbbre visz.

5. Mi volt életed legnagyobb kalandja?

Egy nomád körülményekkel teli adriai vitorlázás.

6. Miért csatlakoztál a radiocafé csapatához?

Csak igennel lehet felelni, ha egy olyan rádió hív szeretettel, ahol teljes bizalmat kapsz, ahol mindent megtesznek, hogy kiteljesedhess a munkádban, ahol a kollégák nagy részét már korábbról ismered, és amit már évtizedekkel ezelőtt is naponta hallgattál…

7. Mit hallgatsz szívesen?

Hangulattól függően a népzenétől a rock-ig mindent hallgatok.

8. Mit nézel szívesen?

Nagyon szeretem a valóságos eseményeken alapuló filmeket, de persze jöhetnek a lazító sorozatok vagy a főzőműsorok is.

9. Mit olvasol szívesen?

A sci-fitől a történelmi regényekig, életrajzoktól a kortárs magyar irodalomig mindenevő vagyok.

SCHMIDT ANDI

1. Mit válaszoltál gyerekkorodban a „mi leszel, ha nagy leszel” kérdésre?

Tanár néni, tévé bemondó, énekesnő, és anyuka. Nem feltétlen ebben a sorrendben. És fura, mert igazából összejött mind. Még szerencse, hogy nem azt válaszoltam, hogy traktoros… bár valószínű, azt is élvezném. Sőt, kedvet is kaptam egy jó kis traktorozáshoz!

2. Mi inspirál téged?

Huh, nem könnyű kérdés, nehéz felsorolni, olyan sok minden. Talán leginkább az, ha a fiammal együtt vagyunk és mosolyogni látom őt.  Lételemem a vidámság és a pozitívizmus. Inspirál például, ha egy negatív dolgot átkeretezhetek úgy, hogy megtalálom benne a jót. És megtalálom! Feltölt a zene is (ami mindig szól), a friss levegő és a kertészkedés; és pár éve inspirációt ad, ha jól kidobolom magamból a „feszkót”.

3. Mi a végzettséged szerinti szakmád?

Egyrészt német-nemzetiségi szakos tanár (Andi néni)

Másrészt „médiamunkás”, aki már mindent is csinált: újságot írt, riporterkedett, vágott, kamera előtt és mögött állt, világosított, derítette saját magát, műsort vezetett, híreket mondott, és verset szavalt.

És papíron van egy masszőr végzettségem is.

Több lábon kell, hogy álljunk, hang híján legyen kéz is!

4. Mi volt életed legnagyobb kihívása?

Még tart… egyedül felnevelni a gyermekem. De szeretem a kihívásokat!

5. Mi volt életed legnagyobb kalandja?

Ez is tart még. Lehet, hogy kicsit közhelynek hangzik, de az egész életem egy óriási kaland. Azt hiszem, a csúcspontja, a katarzis már megtörtént, de nem vagyok semmi rossznak elrontója, jöhetnek még kalandok, bőven! Például még nem voltam fehér ruhás menyasszony, na, az biztos, nagy kaland lenne!

6. Miért csatlakoztál a radiocafé csapatához?

Nem volt kérdés egy percig sem, hogy idővel én is jövök a „Millás fiúkkal”. Az van, hogy összenőttünk az évek alatt és nagy a Millás-szerelem. Ráadásul mindez most már a Cafén… ez pedig csak hab a tortán!

7. Mit hallgatsz szívesen?

Juj 🙂 érzem, hogy ez lesz a leghosszabb válasz, pedig lehetne egy szó is: mindent! Egyrészt zenehabzsoló vagyok. Az egész életemet átszövi a zene és a muzsikálás. Apu dobos és őrült zenerajongó. Minden ünnepre, szülinapra bakelit lemezt kaptunk ajándékba. Rongyosra hallgattuk Nenát, a Deep Purple-t, és persze a Dolly Rollt is. Volt 8 év zongorázás, 4 zenekar énekesnőként, és most a legújabb szerelem: a dobolás! Kedvenc zenei irányzat nincs, mindenevő vagyok. Rock, metál, punk, jazz, blues, techno, rap, még country is jöhet! Koncerteken is igen sűrűn előfordulok. Imádom a klasszikust és az operát is! Egy Don Carlos, Szabadságkettős ária megríkat teljesen! Szívesen hallgatom, ha a fiam zenél, énekel, vagy csak egyszerűen beszél. Jaj, és még annyi mindent. A vidék hangja is az egyik kedvencem. Kutyaugatás, fűnyíróhang, madárcsicsergés, kabócák, jégkrémes kocsi, persze a traktor is! És a legszebb, amikor harangoznak a faluban! Viszont a végletek embere vagyok, így imádom a csendet is.

8. Mit nézel szívesen?

Amit nem szívesen, az a TV-adások. Tévében szinte kizárólag csak sportot nézek. A legnagyobb kedvenc a snooker, kikapcsol és megnyugtat. Hamar rákattanok bármilyen sportra (sajnos csak a nézésére, nem a „járására”), talán a focira most már nem annyira, pedig anno réges-régen még fociztam is. Filmek is jöhetnek, sok nagy kedvenc van, sorozatfüggő viszont nem vagyok. Bár azért egy jó kis Breaking Bad… Na és évekig találgattam én is, hogy ki ölte meg Laura Palmert.

9. Mit olvasol szívesen?

Legszívesebben meséket olvastam a fiamnak. Néha olyan fáradtan, hogy elaludtam közben. Ezek vicces történetek, mert az olvasás ment tovább csukott szemmel is, de már nem a könyvből, hanem az elmémből. A gyermek pedig azt sem tudta, hogy miről és kiről mesélek. Mostanában is inkább felolvasok: a száraz, napi darálós hírek mellett hangos könyveket. Persze tele a könyvespolc is, kell a könyv, a papír illata, és nem csak szagolgatni. A kád mellett is sorakoznak szépen, várnak rám a nemrég megvásárolt könyvek, de hát az a fránya idő… épp ezért a kedvenceket sem sorolnám most fel.